NLP Coach

NLP coachAan de slag als NLP coach

Wanneer je NLP coach wilt worden, dan ligt het voor de hand dat je eerst de NLP Practitioner volgt. Toch moet een coach NLP eerst op zichzelf kunnen toepassen voordat hij iemand anders kan coachen. Als we het over NLP coaching hebben dan is het goed om duidelijk voor ogen te hebben hoe stichting NLP Kring de rol van coach ziet. Te vaak denkt iemand coach te zijn als hij de cliënt veiligheid biedt om zelf te ontdekken wat hij wil. Dat is geen coach maar iemand die geen idee heeft hoe hij concrete problemen aan moet pakken. De term coach komt uit de voetbalwereld. De voetbalcoach is iemand die directief aangeeft hoe je voetbalt. Dat is de NLP coach ook. Met NLP leer je hoe je concreet tal van verschillende situaties het beste kan aanpakken. Mensen die bij je komen voor hulp willen ook leren hoe zij van hun problemen afkomen. Natuurlijk zoekt de NLP coach per individu goed uit wat er aan de hand is, maar hij blijft de focus houden op hoe je er weer vanaf komt en wat je gaat doen met je leven wanneer het weer beter gaat.

Bij een goede NLP opleiding kan je direct na de NLP Practitioner opleiding al aan de slag als NLP coach. Je hoeft niet eerst ook nog de NLP Master Practitioner gedaan te hebben. NLP is namelijk heel eenvoudig. Hierdoor kun je met de basis al 70-80% van de problemen waar mensen mee zitten goed oplossen. De meeste NLP opleidingen stoppen alle makkelijke NLP in de NLP Practitioner en de moeilijke NLP in de Master. Bij een goede NLP opleiding zijn alle relevante NLP technieken en methoden in de NLP Practitioner opgenomen en is de Master gericht op het trainen van vaardigheden waarmee je boven de methoden en technieken komt te staan.

Wel is het belangrijk je goed te realiseren hoe je een goede coach wordt. Direct na de NLP Practitioner kun je aan de slag om ervaring op te doen. In de praktijk zie je dan dat mensen bijvoorbeeld een dag minder per week gaan werken en dan 3 a 4 mensen per maand coachen. Op deze manier krijg je werkervaring. Tijdens de NLP opleiding kan een trainer alleen maar zorgen dat je leert wat je moet doen, wanneer je wat moet doen en hoe je het moet doen. De trainer bouwt de machine in het onbewustzijn en zet de machine aan. De enige manier om goed te worden is praktijkervaring op doen. Niet in de vorm van rollenspelen met andere studenten, maar door met echte mensen te werken. Nadat je op deze wijze minimaal 8 maanden ervaring hebt opgedaan, heeft het pas zin om de NLP Master Practitioner te doen. Na het volgen van de Master Practitioner is een goede student in staat om fulltime aan de slag te gaan als coach zoals in het verleden gebleken is.

“Hoi Joost, De afgelopen maanden waren voor mij unieke maanden. Ik heb enorm veel geleerd en heel veel mensen leren kennen. En nog belangrijker … een gevoel van euforie (het oproepen van dit gevoel was mijn eerste examenopdracht) is blijven hangen na het afsluitende examen. Dit heeft er toe geleid dat ik mijn enthousiasme over NLP niet meer kon verbergen.Jouw gevoel voor humor, je onconventionele manier van denken en je uitstekende presentatie maken jou tot een prima trainer.”

Jorrit Rovers

“Na mijn Practitioner opleiding liep ik soms tegen grenzen aan als het ging om het helpen van mensen hun brein effectiever te gebruiken. Jij liet me tijdens de Master Practitioner ervaren dat je volledig kunt vertrouwen op je onbewuste. Hiervoor heb je een gezonde portie durf en doorzettingsvermogen voor nodig.
Jouw prettige en pragmatische manier van trainen zorgde er voor dat mijn brein optimaal getraind werd om een volgende stap te zetten.”

Jorrit Rovers
NLP coach
www.breinwaardig.nl

NLP is een noodzaak voor elke coach

In mijn visie dienen alle coaches en mensen die coach willen worden te beschikken over de vaardigheid om Neuro-Linguïstisch te kunnen Programmeren (NLP). De reden is dat alleen NLP technieken heeft, die concreet duidelijk maken hoe je uit de problemen kunt komen of hoe je zaken beter kunt doen. De waarheid is dat de meeste therapieën zich bezighouden met de vraag waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn of waarom iemand problemen heeft en veel te veel bezig zijn met hun theorie over hoe de mens in elkaar zit en hoe je problemen kan verklaren zonder dat zij concreet kunnen aangeven hoe iemand er weer vanaf komt. De hoop is dat inzicht in de problemen tot een oplossing leidt, maar dit gebeurt zelden of nooit omdat mensen prima kunnen begrijpen wat hun probleem is zonder dat het probleem ook verdwijnt. Op papier is het een mooi idee, maar in de praktijk blijkt het niet te werken.

NLP gaat uit van een heel ander idee, namelijk dat er helemaal niets mis is met mensen, maar dat bijna iedereen nooit geleerd heeft hoe je allerlei zaken zoals bijvoorbeeld je leven, je emoties, maar ook omgaan met andere mensen op een gemakkelijke en effectieve manier op orde kan brengen. NLP is een methode om te ontdekken wat mensen die ergens heel erg goed in zijn nu eigenlijk precies doen in hun hoofd qua slimme strategieën. Omdat NLP al meer dan dertig jaar bestaat, zijn op vele gebieden de best mogelijke manieren om van alles en nog wat te doen al ontdekt. Dat betekent dat je zelf niet op onderzoek uit hoeft te gaan, maar dat je, bij een NLP opleiding die up to date is, dat allemaal erbij krijgt. Over de hele wereld hebben NLPers naar de beste opties gespeurd en de resultaten hiervan worden in de vorm van trainingen doorgegeven aan de rest van het veld. Of het nu gaat om effectief omgaan met je eigen emoties en breinprocessen, goed met andere mensen communiceren of zelfontwikkeling. Maar er zijn ook meer specialistische NLP gebieden zoals bijvoorbeeld NLP golf, acteren met NLP of NLP verkooptechnieken.

Dat is de reden dat NLP zo essentieel is voor coaches. Niet alleen vertelt het je concreet hoe je moeilijke situaties goed en met plezier en ontspanning oplost, maar het leert je ook wat de beste strategieën op een bepaald gebied zijn. Omdat ik niet alles kan doen, ligt de focus van mijn NLP opleiding op zelfontwikkeling en coaching. Hoe je met NLP het meeste uit jezelf kan halen en vervolgens hoe je wat jij geleerd hebt om zelf goed toe te passen kan doorgeven aan andere mensen. Ik ben van mening dat zelfontwikkeling en coaching hand in hand gaan. Je kan mensen niet goed coachen als je niet eerst in staat bent geweest om wat je coacht op jezelf toe te passen. Andersom werkt het ook: wanneer je in staat bent om iemand goed uit te leggen hoe hij zijn leven kan verbeteren, leer je daar zelf ook van. Door NLP op jezelf toe te passen word je een betere coach en door mensen met NLP te coachen leer je het beter op jezelf toe te passen.

“Joost,

Bij deze. En nog bedankt!

Ik heb NLP Practitioner bij Joost als zeer enerverend ervaren. Ik had een idee wat NLP was, maar dat bleek toch niet geheel juist. Ja, dat enneagramtype vaststellen. Ik heb van veel types wat. Joost: “Dat denk je maar”. Dat komt dus omdat ik een bemiddelaar ben. Na het eerste weekend waarin we met ons enneagram type hebben bepaald ben ik anders gaan kijken naar mijzelf en naar anderen. Meer begrip voor mensen gekregen en voor mijzelf. Dat alleen is al de moeite waard.

Joost weet je geboeid te houden. Hij vertelt snel, heel veel, met veel onzin ertussen en prachtige anekdotes en op een zodanige wijze dat het me wel bijblijft. Ik merk dat ik er hele zinnen uit kan gooien en die komen er niet zomaar uit. Het zitten en naar Joost luisteren heeft dus wel zin. Zijn stijl is humorvol, confronterend en soms ook shockerend. Maar altijd met de beste intentie om mij bewust te maken en te laten leren.

Met veel interactie met de groep. Er wordt veel gelachen. Zeker als Joost met zijn gun volgeladen met humor ons overhoop gaat schieten. Of vertelt over zijn jeugdjaren. En er is altijd ruimte voor vragen. Joost laat je wel merken of het een goede of domme vraag is. Ook dat is humor en een stukje feedback. We hebben veel geoefend met de geleerde NLP technieken onder goede begeleiding van Joost en door Joost opgeleide master practitioners.

Ik heb ervaren dat als je tussen de weekeinden door bijleest wat je geleerd hebt en blijft oefenen dat je het jezelf snel eigen maakt. In mijn coachingspraktijk ben ik meteen begonnen om het geleerde daadwerkelijk in praktijk te brengen. En het werkt. Joost heeft me geleerd dat je veel suggesties kan doen naar je coachklanten, als je hen maar de vrijheid laat.

Ik kan je de Practitioner opleiding van harte aanbevelen. Ik hoop volgend jaar de masters te gaan volgen.”

Arnoud Moraal
Moraal Resultaatgericht Coachen