NLP Master Practitioner

Verschil NLP Practitioner en NLP Master Practitioner

Je ziet in Nederland steeds meer dat mensen hun NLP Master Practitioner meteen doen na het halen van hun NLP Practitioner of erger nog het in een gecombineerd programma doen. Dit gaat geheel voorbij aan het doel van de Master Practitioner. Vandaar dat ik mijn studenten ook niet meteen toelaat in de eerstvolgende Master Practitioner, tenzij ze al over veel ervaring beschikken als coach. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen de NLP Practitioner opleiding en de NLP Master Practitioner opleiding.

NLP op zijn best is een intuïtief proces van aanvoelen, ad hoc reageren en een per individu op maat gemaakte aanpak waarbij je op creatieve wijze nieuwe technieken ontwikkelt die op dat moment de beste oplossing blijken te zijn. Dit kun je iemand echter niet meteen leren. De beste manier om dit te leren is om mensen in de NLP Practitioner eerst de NLP basistechnieken en standaardmethoden te leren zodat zij houvast hebben bij het leren van NLP. Op deze manier kunnen zij ervaring opdoen en tegen de grenzen van deze technieken en methoden aanlopen alsmede ook tegen hun eigen grenzen.

“Beste Joost, Afgelopen zondag heb ik bij jou de cursus NLP Practitioner afgerond.Naast het feit dat ik erg veel kennis en vaardigheden heb opgedaan, hebben we als cursusgroep ook ontzettend veel plezier gehad. Dat komt vooral door jouw humoristische en zeer praktische insteek. Demonstreren, oefenen en doen zijn sleutelwoorden die je waar maakt. Je maakt er een zeer praktijkgerichte en praktische opleiding van. Door jouw voortdurende afstemming op Richard Bandler breng je de meest actuele opvattingen en ontwikkelingen in de cursus en achterhaalde technieken en toepassingen laat je (terecht) achterwege.Na 4 maanden cursus voel ik me toegerust om als coach aan de slag te gaan.Helemaal tevreden? Nee, ik had graag wat meer tijd besteed aan de praktische toepassing van het enneagram en de specifieke kenmerken van de 9 typen binnen NLP.Al met al ben ik blij dat ik deze cursus heb gevolgd en ik ben er als mens ook nog eens rijker door geworden.Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens.”

Hans Dijkers

Dan is het tijd voor de Master Practitioner. Want in de Master Practitioner is het juist de bedoeling om alle basistechnieken en methoden weer los te laten en boven de stof komen te staan. In plaats van meer technieken en methoden te leren, gaat het er juist om vaardigheden te trainen. Als je te snel na de Practitioner de Master doet dan blijft je focus liggen bij het volgende techniekje en mis je de sprong naar het hogere niveau. Zeker als het instituut de Master zelf al te snel aanbiedt of een combo maakt. Zonder eerst ervaring op te doen en te ontdekken waar de grenzen liggen van wat je geleerd hebt, is het onmogelijk om de volgende stap goed te zetten. Waar het bij de Master Practitioner om draait is het trainen van vaardigheden. Met name gaat het om zelf te leren om nieuwe NLP technieken te ontwikkelen, creativiteit en expressievermogen, hypnotisch leren communiceren en met charisma mensen te motiveren en inspireren. Daar zijn geen vaste NLP technieken of methoden voor. Daarvoor moet je jezelf naar een hoger niveau tillen op basis van persoonlijke vaardigheden die je traint in de Master Practitioner.

Aan de volgende eisen moeten de opleidingen volgens de gezaghebbende The Society of NLP voldoen. Het is een wat letterlijke vertaling vol jargon, maar dat komt omdat ik het in dit geval belangrijker vind om precies te zijn, dan het mooiste proza te bedenken dat we voor mogelijk houden. Let vooral op het belang van trance in de opleiding.

“Na de NLP Practitioner opleiding vond ik de NLP Master Practitioner bij Joost een heel goede aanvulling. Leer je in de Practitioner de basistechnieken goed te beheersen, is dat vergelijkbaar met het leren spelen van een muziekinstrument (denk ik, want dat heb ik nog nooit geleerd). In de NLP Master Practitioner ben ik de technieken nog beter gaan beheersen, en heb op creatieve wijze geleerd ze toe te passen. Ik vergelijk het met het varieren op een basisthema zoals een jazzmuzikant doet met een muziekstuk dat hij goed beheerst.Mijn mogelijkheden om met NLP en coaching te werken zijn enorm gegroeid. Nu is ook componeren mogelijk, en makkelijk.Dank je wel Joost!”

Rob Bout
www.creationofheaven.com

Eisen NLP Master Practitioner volgens The Society of NLP

  1. Competent in alle Practitioner Vaardigheden op Gedragsniveau en het Tonen van Diverse van deze Vaardigheden tegelijkertijd. – Je moet de vaardigheden van de Practitioner zeer goed onder de knie hebben.
  2. De Vaardigheid om Flexibel Gedrag en Houdingen die Specifieke Resultaten Bereiken bij Jezelf en Anderen te Ontwerpen. – Op basis van kennis en kunde moet je gedrag en houdingen kunnen bedenken die jezelf of iemand anders daadwerkelijk baat brengen. Bijvoorbeeld: in mijn praktijk kwam ik iemand tegen die een bepaalde lichamelijke tik had. Dan moet je in staat zijn om voor zo iemand specifiek bepaald gedrag te ontwerpen dat ervoor zorgt dat de tik verdwijnt.
  3. De vaardigheid om de volgende Master Master Practitioner technieken en patronen linguïstisch te doen:
  4. – Lijst met technieken en patronen die je moet kunnen gebruiken op een talig niveau, dat wil zeggen door een gesprek met iemand te voeren:

Het veranderen van overtuigingen

Het oproepen en gebruiken van meta-programma’s

Het identificeren en gebruiken van criteria

Het aanpassen van criteria

Lippenvlugheid patronen

Bewuste multilevel communicatie

Het stapelen van werkelijkheden
Tijdlijn patronen
Het stapelen van vooronderstellingen
Tijd en ruimte predicaten

Onderhandelen

Voortstuwingssystemen

Het installeren van strategieën

Het overdrijvingspatroon

Het ontkrachten van generalisaties en het bouwen van nieuwe generalisaties

Snelle inducties, deep trance fenomenen

Deep trance identificatie

  1. Het tonen van de vaardigheid om veranderingen bij anderen te bewerkstelligen
  • “Joost zegt wel dat je met de technieken die je leert in de NLP Practitioner cursus, 80% van de gevallen in je praktijk kunt oplossen. Dan lijkt het bijna overbodig om nóg een cursus te gaan doen – om die overige 20% aan te kunnen. Maar niets is minder waar. De verdieping die je beleeft wanneer je de NLP Master Practitioner cursus volgt is dermate alomvattend dat je meer en meer het gevoel krijgt dat je eigenlijk nooit zonder had gekund. Niet alleen vallen de verschillende NLP-puzzelstukjes op hun plek, maar vooral ook het diepgaand leren van mijn medecursisten, stuk voor stuk puntgave individuen en echte voorbeelden, was een ervaring op zich en heeft zonder twijfel voor het leeuwendeel bijgedragen aan mijn begrip en inzet.De “uitstapjes” naar gebruik van de stem en het schilderen in trance schaar ik onder de openbaringen van het afgelopen jaar. De resulterende intensiteit van visuele en auditieve sensaties heeft me het meest gebalanceerde kunstwerk sinds vijf jaar opgeleverd en ik ben direct zanglessen gaan nemen.Ik kan er niet omheen vast te stellen dat Joosts bijna belachelijk ontspannen attitude op zichzelf al een bron van explosief vermaak en lerend vermogen was. Normaal wil ik de dingen nog wel eens al te serieus nemen hetgeen een effectief leren in de weg staat, maar die mogelijkheid werd mij, werd ons allemaal telkenmale onthouden. Ik moet concluderen dat ik in 12 dagen meer over mensen heb geleerd dan in de 12 jaar ervoor en ik prijs mij gelukkig dat ik deze unieke kans om mee te doen heb kunnen benutten. Chapeau!”

Koos Vos