NLP stromingen

Drie NLP stromingenDrie NLP stromingen in Nederland

Er zijn drie NLP stromingen. In Nederland is een bijzondere situatie ontstaan die de keuze voor een goede Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) opleiding niet gemakkelijk maakt. Er zijn namelijk meer dan 150 verschillende opleidingsinstituten voor pak hem beet zestien miljoen mensen. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten zijn ongeveer 40 opleidingsinstituten voor meer dan 300 miljoen mensen. Het gevolg is dat de meeste mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Toch is het van groot belang een goede keuze te maken. Helaas is er geen algemeen geldende standaard die vastlegt wat NLP is. Het gevolg is dat heel uiteenlopende zaken als NLP onderwezen worden omdat NLP nu eenmaal mensen aantrekt. Afhankelijk van waar je zelf naar op zoek bent, is de ene opleiding beter dan de andere. Het doel van deze gids is dan ook om je te helpen een goede keuze te maken.

“De afgelopen weken heb ik mijn Master Practitioner bij Joost gevolgd. In één woord fantastisch! Had ik bij mijn practitioner (bij een ander instituut) het idee dat NLP vooral om rijtjes taal structuren gaat en proberen alles te benoemen, bij Joost was dit niet het geval. Gewoon doen, was het credo. Nog nooit had ik ervaren dat stof zó snel je onderbewuste in vloog. Nu, twee weken na de training is alles nog even ‘vers’ en volledig ingezonken! Als toetje heb ik het seminar van Dr. Richard Bandler en John La Valle erbij gevolgd. Deze heren en de mensen waar ik daar mee heb mogen werken hebben er voor gezorgd dat ik zonder terughoudendheid de technieken kan gaan gebruiken. Puntjes op de ‘i’. Sinds 2003 heb ik diverse opleidingen en trainingen gevolgd om personal te coachen maar pas nu heb ik het gevoel écht bezig te zijn. Mijn full-time baan heb ik opgezegd, mijn website is herschreven en gerestyled en de eerste afspraken zijn gemaakt. Met dank aan de ondersteuning van Joost die zijn trainees weet te inspireren en ons allerlei handvaten geeft. Vol zekerheid , vertrouwen en een goed, nee met een super gevoel, ga ik de rest van mijn leven in! Dank je wel Joost!”

Bianca Bruggeling
True To You Coaching

Drie NLP stromingen

Binnen NLP zijn drie verschillende NLP stromingen die alle drie NLP genoemd worden. De grootste stroming is wat ik de “jaren 80 NLP” stroming noem. De ontwikkeling van NLP kent drie fases. De eerste fase zijn de begindagen in de jaren zeventig toen NLP nog alleen in het academische wereldje gedaan werd. Men had met name een theoretische aanpak die zich richtte op het modelleren van succesvolle mensen. Deze fase leverde een aantal modellen op waarmee je snel en effectief op een positieve manier veranderingen kon bewerkstelligen bij mensen. Alleen bleken deze modellen te rijk. Naast de positieve effecten kwamen de modellen ook met tal van negatieve effecten. Om deze negatieve kant op te vangen, ging NLP zich meer beperken tot methoden en technieken in plaats van werken met complete modellen. Dit resulteerde in de tweede fase van NLP, de onstuimige groei van NLP in de jaren tachtig waarbij NLP de theoretische wereld verliet en wereldwijd tal van trainingsinstituten ontstonden.

Daarnaast bleek in de jaren negentig dat er ook een aantal fouten in de methoden en technieken geslopen was die zo populair waren in de jaren tachtig. Vandaar dat Richard Bandler besloot om NLP nogmaals te verbeteren door twee nieuwe methoden te introduceren, namelijk Design Human Enginering en Neuro-Hypnotic Repattering. Alleen omdat in diezelfde jaren tachtig tal van mensen zonder toestemming zijn gecopyrighte werk hadden gekopieerd, besloot Bandler om deze nieuwe NLP methoden niet meer te publiceren en alleen maar door middel van seminars te onderwijzen. Daarnaast is er een nieuwe NLP stroming opgekomen, die NLP vooral spiritueel beleeft. Deze zogenaamde “derde generatie” NLP is meer bezig met spirituele ervaringen en spirituele systemen dan de andere stromingen.

Het gevolg is dat als je nu naar de situatie in Nederland kijkt, je ook deze drie stromingen ziet. De meeste instituten doen NLP nog zoals het in de jaren tachtig gedaan werd. Je kan dit herkennen aan de nadruk die gelegd wordt op bijvoorbeeld het zogenaamde “werken met delen”. Ook de meeste boeken over NLP beschrijven NLP zoals het was in de jaren tachtig. De insteek is dat zij NLP theoretischer, zwaarder en ingewikkelder willen maken. Bij de derde stroming merk je meteen dat het NLP instituut in zijn geheel gericht is op spiritualiteit. Dit herken je doordat ze meestal praten over “het veld”. Deze richting wil NLP juist meer zweverig maken.

“In voorgaande opleidingen, die ik heb gevolgd, was NLP een techniek die ook deel uitmaakte van het pallet van technieken om meer gebruik te maken van je gevoel. In deze opleidingen werd NLP op een moeilijke manier toegepast. Bij een van deze opleidingen kreeg ik een boek als afsluiting, waarin NLP en Spiritualiteit wordt beschreven. Vanaf dat moment werd mijn nieuwsgierigheid over wat NLP voor mij kan betekenen, geprikkeld. Toen ik zag dat er een NLP Practitioner Opleiding Combo georganiseerd werd waarin ook een seminar met Richard Bandler en John de la Valle opgenomen was, heb ik direct besloten om aan deze opleiding deel te nemen.De Pre-Practitioner opleiding vooraf aan het seminar van Richard Bandler was een perfecte voorbereiding op het seminar. Joost heeft op zijn eigen manier ons bij gebracht waar het in NLP omgaat. De techniek van NLP en het effect hiervan werden zo eenvoudig uitgelegd dat samen met de oefeningen het erg prettig was om zo NLP-technieken te leren. Het seminar met Richard Bandler en John de la Valle was een bevestiging van hetgeen we in de voorbereiding hadden geleerd. De technieken werden door de heren zo mogelijk nog eenvoudiger uitgelegd.Doordat alle NLP-technieken werden herhaald werd het leerproces sterk vereenvoudigd. Daarbij was het zeer inspirerend zoals Richard Bandler de technieken en zijn ervaringen met ons deelde. Toen men mij vroeg wat ik van de opleiding en het seminar had geleerd was mijn antwoord; “Het knopje waarmee men NLP kan aanzetten, is aangezet en het kan niet meer uitgezet worden.” Ook de tip om te gaan oefenen en de benadering dat veel oefening tot betere toepassing gaat leiden, heeft heel veel terughoudendheid bij mij als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Zowel op mijn werk als privé pas ik de NLP-technieken toe en zie de positieve resultaten direct.Een mooiere manier om bezig te gaan met NLP kan ik me niet bedenken.Het laatste weekend waarin het Enneagram en NLP uitgelegd werd was ook weer een herhaling van een aantal NLP technieken. Het Enneagram geeft mij meer inzicht in hoe mensen staan in het leven. Daarbij gebruik maken van NLP technieken maakt het geheel beter inzichtelijk. De afsluiting van de NLP-Practitioner opleiding, met de uitreiking van het certificaat deed mij terug denken aan mijn schoolperiode, dit maakte de opleiding af.Ik ga nu in de praktijk veelvoudig oefenen met de NLP-technieken en ben zeker van plan de NLP -Master-opleiding te gaan volgen. Ik kijk met een heel positief gevoel terug naar deze opleiding en dank Joost voor zijn inbreng en enthousiasme en kijk nu al uit naar de volgende NLP-opleiding.”

Henny Mulders

Zo niet de derde NLP stroming van dr. Richard Bandler. Hij heeft in de meest recente fase van NLP juist de technieken uit de jaren tachtig doorontwikkeld en verbeterd waardoor ze nu wel helemaal goed werken. Hierdoor is de focus geworden om NLP makkelijker en eenvoudiger te maken en werkt het ook sneller en effectiever. NLP is geen theorie, maar juist iets wat je doet. Het is jammer dat wanneer iemand een NLP opleiding gedaan heeft, hij er vervolgens niets mee doet. Juist de NLP opleiding zou zodanig moeten zijn dat je ten diepste overtuigd raakt dat je met de aangeboden technieken en methodes een veel effectiever en gelukkiger leven kan leiden. De vraag of je het gaat gebruiken of niet zou niet in je op moeten komen. Voor mij persoonlijk is het overduidelijk dat als ik bijvoorbeeld ergens over stress dat ik dan meteen een techniek toepas om die stress te stoppen en te vervangen door een goed gevoel van rust, kracht en zelfvertrouwen. Dat betekent niet dat Bandler’s NLP geen spirituele component heeft, integendeel zelfs, maar de nadruk ligt op praktische en concrete technieken waarbij je zelf kan ervaren hoe NLP werkt. Deze vorm van NLP wordt vrij van levensbeschouwelijke waarden gegeven en je kan het dan ook combineren met je eigen visie op dit soort zaken in plaats dat de opleiding met een eigen verklaring komt waarom je ervaart wat je ervaart. NLP gaat ervan uit dat jouw subjectieve beleving precies de kern is waar het om draait en niet wat iemand anders daar voor, zogenaamde, objectieve werkelijkheid aan toeschrijft.

“Tadadadada – da da – da da. Verandering en transformatie verankerd in mijn systeem. Het leven is nooit meer zoals het eerder, een moment eerder, was.

Nog niet eerder had ik zo uitgebreid kennis gemaakt met hypnose en trance. De combinatie van het seminar trance-formation met een vijfdaagse training bij Joost van der Leij, waardoor ik als Master practitioner gecertificeerd zou zijn, maakte de beslissing om aan beide seminars deel te nemen makkelijk. Ook mijn werk kon ik zo regelen dat ik (in ieder geval overdag) mijzelf volledig vrij kon maken.

Richard Bandler komt, ziet en overwint. Althans in mijn ogen in wat ik bij mezelf waarneem en bij anderen om mij heen zie gebeuren. John la Valle lijkt de tijd te nemen om zich te laten kennen, in ieder geval bij mij won het het pleidooi naar mate de dagen vorderden. Trance, een staat van concentratie versterkt naar mijn beeld de kracht van NLP. In trance zijn veranderingen nog sneller te bewerkstelligen. Daarbij, ik vond het verbazingwekkend hoe snel te leren is jezelf en een ander in trance te brengen. Twee topics uit deze week wil ik hier uitlichten. Allereerst mijn eigen ervaring om op het podium te zitten bij Richard Bandler en ten tweede het ‘wiegen tussen de momenten’ van John la Valle.

“De eerste, op het podium bij Richard Bandler. Sowieso was het nemen van het besluit om mijn vinger op te steken en kenbaar te maken dat ik wel geïnteresseerd was al een hele stap. Maar, ik wilde wel af van het iedere dag weer herinnerd worden aan het nare gevoel van een nare herinnering. Jaren lang, al veel te lang, heeft dat dagelijks tijd opgeslokt. En dan heb ik het nog niet over alle consequenties die dat nog weer met zich meebrengt. ‘Heb je dan nooit NLP oefeningen toegepast? Jij bent toch ook practitioner NLP?’ dat waren vragen die ik achteraf kreeg. Ja, ik heb sinds mijn practitioner opleiding dagelijks de oefeningen toegepast maar kreeg het dus niet voor de volle 100% definitief voor elkaar om de gedachten uit de herinnering te wissen. Nu in trance, diepe hypnose, is dat wel gebeurd. Daarom ben ik ook overtuigd van de kracht van het gebruik van staten van trance bij NLP oefeningen. Ook erg belangrijk is dat ik in trance alle tijd en ruimte kreeg om ongehinderd en vrij in de toekomst te ‘spelen’ en alles te doen waar ik altijd al over droomde. Tijd die nodig is om het effect te vergroten en te versterken. En, er was ook nogal een ‘gat’ te vullen, althans zo kijk ik ernaar.

Nu, ruim twee weken later, bevind ik mij op vakantie in Spanje. Ik heb alle tijd om dat te doen waar ik over droomde. Het leuke is dat het natuurlijk niet zomaar vanzelf gaat. Om iets goed te kunnen doen is oefening erg belangrijk! Dus, ik ben (nog) niet zomaar een fantastisch goed kunstenares. Ik ben aan het stoeien, zoeken, kijken, voelen en vooral ook aan het doen! Het wonderlijke is dat ik op het podium blijkbaar geen inspiratiebron gevisualiseerd heb. Het leed als inspiratiebron is verdwenen en wat ervoor in de plaats komt? Een spannend proces waarvoor ik regelmatig mijn vertrouwde handlijnoefening gebruik om het creatieve deel van mijn brein open te stellen op een snellere manier. En, ik gebruik het ‘schommelen tussen de momenten’ van John la Valle. Het eerder beloofde tweede topic dat ik uit zou lichten.

Gedurende de vijfdaagse hebben we veel met tijdlijnen gewerkt. Nu was al een beetje bekend met het spelen met de tijdlijn maar dat was kinderspel. Een wereld is letterlijk open gegaan, een kwetsbare wereld wel te verstaan. Het is namelijk erg belangrijk om altijd te weten waar je eigen ‘hier en nu’ zich bevindt. Tijd is een wonderlijk fenomeen dat wij mensen bedacht hebben om grip te hebben op ons leven en het ritme van het leven: Jaren, maanden, dagen, uren. Het lijkt afgezaagd maar het is toch belangrijk voor ons mensen. John la Valle legde onder andere uit dat de tijd is te verdelen in momenten en dat je dus van moment naar moment leeft. Door boven de eigen tijdlijn te gaan zweven en het huidige moment te onderscheiden van het nog komende moment, is het dus ook mogelijk om tussen die twee momenten te gaan ‘zitten’. Een wonderlijke ervaring. Het lijkt voor mij op wiegen in trance. Begrippen als heelheid, eenheid en een ander perspectief passen hierbij. Dat is voor mij ook de reden waarom ik deze techniek nu veelvuldig gebruik. Zeker als het mijn huidige persoonlijke creatieve zoektocht betreft. Maar, hardlopen in het Oosterpark is op deze manier heel erg leuk omdat het park zo groot en eindeloos als en bos lijkt…..

Vier dagen na afloop van de vijfdaagse trance-formation kwam een deel van de groep weer bij elkaar. Nu voor een vijfdaags seminar onder leiding van Joost van der Leij ter completering van de Master practitioner NLP. Ik heb Joost ook door mijn creatieve bijdrage aan de reguliere Master opleiding, vaker aan het werk gezien. In deze vijf dagen leek hij op zijn best. Speels, vol humor en zelfspot wist hij een ieder te stimuleren om zelf creatief met NLP en de technieken aan de slag te zijn en te blijven. Alle belangrijkste onderwerpen uit de NLP zoals die door Tiouw.com gegeven worden, in navolging van Richard Bandler, zijn de revue gepasseerd. Het brein leert snel en het onbewuste heeft zoveel geleerd dat ik hier nog een leven lang uit kan putten.

Een paar jaar geleden kwam ik Joost tegen op een site waar het ging over het enneagram. Aangezien ik daar wel meer van wilde weten en vooral ook geïnteresseerd was in de NLP leek me dat een goede en eenvoudige manier om kennis te maken met deze persoon en zijn werkwijze. Na die dag besloot ik, uitermate kritisch, om mijn NLP opleiding bij Joost te gaan doen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het is mijn eigen keuze geweest om de practitioner langer te laten bezinken en vooral zelf met de NLP technieken mijn leven makkelijker en aangenamer te leven en het als vanzelfsprekend te gebruiken in het schilderen en mijn werk als docent en directeur. Nu, hier in Spanje, ben ik bezig met het ontwikkelen en opzetten van een programma NLP en creativiteit. Een reeks van workshops en trainingen die ik in Harderwijk ga geven. Ik ben ook bezig met het schrijven van een artikel Kom tot (meer) creativiteit met NLP en de eerste stappen als individueel coach zijn gezet. Alleen op vakantie zijn heeft zondermeer voordelen. Tenslotte. Joost daagt me uit, op een hele bijzondere manier. En dat, gecombineerd met de vaste tune van Richard Bandler maakt het leven tadadadada…”

Jonaske de Ruiter, Las Negras 12 juni 2009″

Kortweg kan je dus kiezen voor een theoretische aanpak, een spirituele aanpak of een praktische aanpak. Stichting NLP Kring heeft mede hierom volledig gekozen voor de praktische aanpak van dr. Richard Bandler en vanuit dit perspectief is deze gids geschreven. De stichting NLP Kring volgt dan ook de officiële eisen van the Society of NLP, de enige door dr. Richard Bandler erkende certificeringsorganisatie.