Wat is NLP volgens The Society of NLP?

Wat is NLP volgens The Society of NLP

Wat is NLP volgens The Society of NLP

Vaak wordt de vraag gesteld: Wat is NLP? Maar het is lastig om zo maar antwoord te geven op de vraag: Wat is NLP? Dit komt omdat er verschillende stromingen zijn. Vandaar dat het goed is om wanneer je een antwoord leest op de vraag: “Wat is NLP?” dat je goed rekening houdt met de NLP stroming waaruit die vraag wordt beantwoord. In dit antwoord op de vraag: “Wat is NLP?” wordt duidelijk gekozen voor de lijn van The Society of NLP van Richard Bandler, de bedenker van NLP. Deze versie is het meest up to date, recent en modern.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een combinatie van methoden, technieken en attitude die gezamenlijk NLP vormen. NLP is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld deels door John Grinder en voor een groot deel door dr. Richard Bandler. Later hebben diverse mensen geprobeerd delen van NLP te wijzigen of er dingen aan toe te voegen, maar de grootste autoriteit blijft dr. Richard Bandler. Over NLP zegt hij: “Primair is NLP een activiteit en geen theorie. Je kunt NLP dan ook alleen maar leren door het te doen. NLP is een meta-discipline. Dat wil zeggen, NLP is een activiteit om excellent gedrag zodanig in kaart te brengen dat het makkelijk aan andere mensen te leren is. Het is dus goed om een onderscheid te maken tussen NLP als methode om excellent gedrag in kaart te brengen en een toepassingsgebied. Er zijn vele toepassingsgebieden zoals bijvoorbeeld mensen helpen te veranderen door coaching, communicatietechnieken, verkooptechnieken, managementtechnieken en ga zo maar door. Maar primair is NLP een methode om excellent gedrag in kaart te brengen.”

“Hoi Joost,

De Master Practitioner opleiding was erg interessant, leuk en leerzaam. Hij sluit zeer goed aan op jouw Practitioner opleiding. De mogelijkheden van NLP op zich zijn natuurlijk al erg mooi en indrukwekkend om te leren, maar wat ik het mooist vond aan zowel jouw Practitioner als jouw Master Practitioner opleiding is dat jij met jouw filosofische achtergrond en jouw diepe kennis van (o.a.) het brein de werking en de betekenis van NLP zo ontzettend goed kunt uitleggen (als Enneagramtype 5, de Analist hecht ik natuurlijk veel waarde aan kennis en uitleg). Ik heb door de opleiding veel grip gekregen op NLP en nu is het zaak om in de praktijk meer ervaring op te doen en mijn kennis verder uit te breiden. Ik heb echt zin om mijn eigen coachingspraktijk op te zetten en om mij verder te ontwikkelen in NLP. Ik hoop nog veel van je te kunnen leren.”

Rogier de Jong

Wat is NLP volgens The Society of NLP?

De manier waarop NLP excellent gedrag in kaart brengt, is door heel precies uit te zoeken hoe mensen de werkelijkheid ervaren. Al het menselijke gedrag is op een zinnige wijze terug te brengen tot de vijf zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven, voelen. Door alle eigenschappen (submodaliteiten) van deze zintuiglijke ervaringen (modaliteiten) te ontdekken en te noteren ontwikkelt NLP strategieën van excellent gedrag die dan makkelijk aan andere mensen te leren zijn. Om dit goed uit te zoeken is het noodzakelijk dat je leert communiceren op basis van specifieke informatie (meta-model) en dat je leert communiceren op basis van het creëren van ruimte zodat mensen zichzelf motiveren (milton-model) om je te helpen hun excellente gedrag in kaart te brengen. Hiervoor is het mogelijk dat je eerst een connectie moet maken (rapport). Maar het kan in ieder geval niet zonder dat je jezelf goed voelt (NLP basistechnieken voor grip op emoties), dat je goede beslissingen neemt (NLP basistechniek voor goede beslissingen) en een goed zelfbeeld hebt (swisshh). Hierbij is het gebruik en kennis van trance en hypnose onontbeerlijk omdat de meeste mensen vooral excellent gedrag vertonen in een alternatieve gemoedstoestand. Al het menselijke gedrag komt voort uit de synesthesie van de vijf zintuiglijke representatiesystemen, eye accessing cues en het verankeren of activeren van reeds bestaande ankers. Dit is alles wat NLP omvat als meta-discipline. Het is een technische verhaal en een en ander wordt nader op deze NLP Practitioner site uitgelegd of kan je zelf via video’s of gratis rapporten zelf ervaren. Maar dit is het enige goede antwoord op de vraag: Wat is NLP?

“Beste Joost,

Jouw nieuwsbrief komt op precies het juiste moment! Het is ondertussen een jaar geleden dat ik aan de NLP practitioner begon. In een van deze weekenden weet ik nog dat een master die assisteerde tegen mij zei, “na verloop van tijd valt alles op zijn plek.” Al gingen een hoop dingen beter, makkelijker, maakte ik me minder druk om dingen die ik niet kan beïnvloeden en heb ik verschillende mensen als coach met de NLP technieken kunnen en mogen helpen, mijn zelfvertrouwen, het gevoel van angst en onzekerheid bleef sluimeren. Mede met mijn houding van type 9, hield ik mijzelf voor, dat dit vanzelf ook wel zou verdwijnen, tja die (psychologische) luiheid hè. En ze waren al mijn hele leven bij me, mijn metgezellen.

Vorige week werd ik gebeld, of ik voor een televisie programma twee winkeleigenaren over mijn passie wilde vertellen: de winkel en klantbeleving. Slik! Ik wist dat ik het kon/kan, maar durfde niet: wat heb ik nou te vertellen? Toen wist dat ik de turn around moest komen! Angst is een slechte raadgever. Als ik wist dat ik iets kon, dan kon ik dat toch niet laten vanwege mijn angstgevoel?! Met mijn eigengemaakte techniek ben ik naar het strand gegaan, heb een grote kuil gegraven, heb de onzekerheid en angst van mijn schouders gepakt en wat waren ze zwaar! Ik heb ze in de kuil gesmeten en goed aangestampt. Ik zeul dat gewicht al zo lang mee, wat een verlichting! Bij het volgende zag ik mijzelf relaxed voor de camera’s mijn verhaal doen. En ach, ik moest ongeveer een uur praten, waar 1 a 2 minuten uitgeknipt zou worden. Ik zou toch echt wel iets zinnigs kunnen zeggen om 2 minuten uit te zenden.

Afgelopen zaterdag stond ik dus met m’n giechel voor de camera’s van RTL4. Hoe eng je de dingen ook voorstelt, zo eng is het nooit! (-: Het ging hartstikke goed! Mijn naasten hebben mij wel gecomplimenteerd dat ik het gedaan heb, maar dat wuifde ik weg. Ik moest het toch gewoon doen van mezelf? Nou dat heb ik.
Toen kwam jouw mail, verju! Ik mag c.q. moet ook gewoon trots zijn op mezelf! Trots op mijn zelfvertrouwen, trots dat ik mijn angst opzij heb gezet en dankbaar dat ik mijzelf deze kans heb gegeven!
En dat voelt super!

Karina van der Ark

Change your thoughts and you change your world

Recruitment www.retailregie.nl
Coaching 
www.karinacoaching.nl